Golf-2’nin Bulgaristan zaferi

Türkiye'nin Bulgaristan'ı yakalaması için 7 yıl gerekcekmiş. Hangi alanda acaba, deyip, şaşırdınız sanırım. Bu kadar gelişen bir ekonomi ve endüstri ülkesinden neyimizle önde olabiliriz ki- bir avuç Bulgaristan, ki ne üretimi, ne sanayii, ne düzeni kalmış bir ülke. Meğer kişi başına düşen araba sayısı baz alındığında Türkiye bize ancak yedi yıl sonra erişebilecekmiş. Orada bin kişiye 142, Bulgaristan'da ise 361 otomobil düşüyor. Bence hiç kimse bizdeki otomobil sayısını yakalamaya ve matematiksel sayıyı artırmaya boşuna uğraşmasın. Burada araba sayısı önemli değil, önemli olan onların işlevi, güvenilirliği, çevreyi koruma gibi ana şartlara uyması. O da bizde yok ! Çünkü Bulgaristan 2007 yılı üyeliğinden bu yana AB'nin hurdalığı haline geldi.
Avrupa Birliği üyeliğiyle birlikte bütün ithalat vergilerinin kalkması üzerine, ülke çevreyi kirleten ikinci el otomobillerle doldu. Sofya'nın açık otomobil pazarları binlerce döküntü otomobille dolup taşıyor.
Bulgaristan AB'nin hurda araç çöplüğü
AB'nin en yoksul üyesi olan Bulgaristan trafiğini, Almanların ve İtalyanların 10-15 yıl önce kullandığı çok ucuza satılan otomobiller doldurdu. On yıldan daha eski arabalar çevreyi en çok kirletenler. Bulgaristan Avrupa'nın hurda otomobil çöplüğü haline geldi. Bunun bedelini çocuklarımızın sağlık problemleriyle ve trafik kazalarında ölümlerin artmasıyla ödüyoruz.
Bulgaristan'da araba sayısı standart belirtisi mi
Sofya'nın Gorublyane semtindeki açık oto pazarında her gün binlerce eski araç yeni Bulgar sahiplerini bekliyor. Bunların bazıları o kadar eski ki, üretildikleri ülkelerde çoktan piyasadan kaldırılmışlar. Hatta bazı arabalar efsaneleştirilmiştir. Örneğin orta halli ve yoksul her ailenin hayali bir GOLF-2 araba sahibi olmak, bu da hiç zor birşey değil. 500- 600 leva karşılığında sizin de bir arabanız olabilir. Ondan sonrası mı? Bulgar halkı zaten herşeyde "maystor" usta, gerekirse her gün otomobilinin tamiri için arabanın altında yatar adam, ama onun da ayrı bir zevki vardır. Dolayısıyla kıskanmayın lütfen, siz de Almanya'nın İtalya'nın hurda araba çöplüklerinden geçin, sizde de bin kişiye 361 araba düşer. Ama sonrasını garanti edemem.
Kazasız, belasız iyi yolculuklar!
31 Ağustos 2010