Kurtuluşun sembolü Cebel

Bulgaristan'ın, Türklere olan zulüm ve soykırım politikalarına karşı ilk direniş ateşinin yakıldığı Cebel'de onbinlerce Türk biraraya geldi.

Aynur TATTERSALL- BULGARİSTAN (DHA)

Bulgaristan'ın, Türklere olan zulüm ve soykırım politikalarına karşı ilk direniş ateşinin yakıldığı Cebel'de onbinlerce Türk biraraya geldi. Türk direnişinin sembolü olarak bilinen Cebel Meydanı'nda duygulu anlar yaşandı.

Bulgaristan Türklerinin 21 yıldır geleneksel olarak kutladığı Cebel Bayramı etkinliklerine bu yıl Bulgaristan Halk ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Ahmet Doğan, Balkan Göçmenleri Derneği ( BALGÖÇ) Genel Başkanı Emin Balkan'in yanı sıra Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunan Balkan Göçmenleri Dernekleri'nin yönetin kurulu başkanları katıldı.

Cebel'deki kutlamalar, Cebel halkının, Bulgaristan'ın ve tüm Doğu Avrupa'nın Stanilizm'den kurtuluş hareketini başlattığı 19 Mayıs 1989'da meydana gelen olaylarda yaşamını yitiren ve yaralananlar anısına Cebel camisinde mevlit okunmasının ardından başladı. Yerel folklor ekipleri ve Mestanlı Zeybekler gruplarının gösterilerinden sonra sahnede törene gelen misafirler yerlerini aldı.

Türkiye'nin İstanbul ve Bursa şehirlerinde 17 otobüs dolusu Türk vatandaşının katıldığı kutlamalarda davetliler için 8 dana, 67 kuzu kesildi ve 30 kazan pilav yapıldı.

KURTULUŞUN SEMBOLÜ CEBEL

Cebel, 1989'a kadar süren Bulgaristan'ın, Türklere olan zulüm ve soykırım politikalarına karşı ilk direniş ateşinin yakıldığı kent olarak biliniyor. Meydana da 19 Mayıs Kurtuluş Meydanı ismi verildi. Cebelliler, her yıl 19 Mayıs'ı kurtuluş bayramı olarak kutluyor. Çünkü, 19 Mayıs 1989'da meydanda toplanan binlerce Türk, zulmü protesto etmiş ve bu direniş, dalga dalga Bulgaristan'ın geneline yayılmış. Çok sayıda şehit veren Cebelliler, Bulgaristan'da zulme karşı direnişin bir abidesi adeta.

19052011