Harika ses Yıldız’la Bansko Jazz’da Rumeli türküleri

Yıldız İbrahimova Bansko Jazz Festivlinde Rumeli türküleri Bach, Çigan müziği ve Bulgar halk şarkıları ziyafeti sundu. 3 bin kişi onu ayakta alkışladı.

 

 Dört oktavlık sesi, özgün doğaçlama ustalığı, cazdan folklora, Çigan şarkılarından avangart müziğe uzanan zengin repertuarıyla Yıldız İbrahimova, Uluslararası Bansko Jazz Festivali'ne konuk oldu. Sanatçı, müzikseserlere unutulmaz anlar yaşattı. Üç bin kişi önünde sahneye çıkan İbrahimova, bu günlerde çıkaracağı yeni albümden parçalar seslendirdi. Mikrofonu alınca Türk ve Bulgar parçaları, halk türküleri ve aryalar seslendiren İbrahimova, uzun süre sahneden inimedi. Bulgar halk şarkılarından "Dilmano Dilbero" Bach ve büyüleci sesin etkisine kapılan yerli ve yabancı jazzseverler, onun bisse çıkması için ısrar ettiler. Pirin dağının bu güzel kasabasına gelen Yıldız, beraberinde sempatik kızı Suna'yı da getirdi. Suna da annesinin parçalarına eşlik etti. Şarkılarına rengarenk espiriler, müthiş danslar ve enerji katan İbrahimova'yi gören yabancılar inanamadı. Dünyaca ünlü bir jazz sanatçısı tamamen ücretsiz müzik ziyafeti sunuyor, konuklar ise onun sanatına dokunma imkanı buluyordu. Yıldız, eski Rumeli türküleri ve ninelerinden öğrendiği çocuk türkülerini de seslendirdi ve Avrupalı konuklar belki de ilk defa Rumeli türkülerini duyma fırsatını yakaladılar.

 

Yıldız İbrahimova Eski Rumeli Türkülerinden oluşacak albüm hazılıyor

 

Jazz sanatçısı Yıldız İbrahimova, eski Rumeli türkülerinden oluşan yeni albümünün hazırlık çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi. Yıldız ''Eski Rumeli türkülerinden oluşan bir albüm hazırlığı düşünüyorum. Aranjmanlarına başladım. Daha önce Balkananatolia adıyla bir albüm yapmıştım. Bu da onun devamı niteliğinde Balkananatolia-2 olacak. Rahmetli eşim Ali Dinçer, böyle bir albümü ve devamını çok istiyordu. Bu sefer Rumeli türküleri olacak. Alt başlık olarak 'Annemin Türküleri' olarak düşünüyorum. Hatta annemin çok güzel sesi var, ikna edebilirsem onu da stüdyoya almayı düşünüyorum. Albüm sonbaharda piyasaya çıkabilir'' dedi. 

 

"Bulgaristan ve Türkiye'nin büyük starı" olarak bilinen ünlü caz sanatçısı Yıldız İbrahimova 2005'te sahnedeki 30. yılını kutlamıştı. İşte bütün bu müzil deneyimi ve zengin repertuvarından seçmeleri Bansko Festivalinde sahneye taşıdı.

 

Güler misin, ağlar mısın

Todor Jivkov döneminde ismi zorla 'Suzanna Erova' olarak değiştirilen Yıldız İbrahimova, komünist rejim yıkıldıktan sonra ilk kez sahneye gerçek adıyla davet edilince gözyaşlarını tutamaz. Onu izlemeye gelen arkadaşlarından biri konser sırasında ilginç bir konuşmaya şahit olur. Sanatçı, Yıldız İbrahimova olarak anons edilince seyircilerden biri "Şuna bak, Suzanna Erova'yı nasıl da taklit ediyor." der. Bu olay, ünlü sanatçının hafızasına trajikomik bir hatıra olarak kazınır
.

 

12 Ağustos 2010